Levensduur thuisbatterij
De levensduur van een thuisbatterij meten we niet in jaren, maar in cycli.
Laadcycli
1 cyclus staat voor 1 keer vol/leeg. Als je de batterij elke dag een keer zou volladen en weer ontladen, gaan er dus 365 cycli in een jaar. Je ziet online dat veel batterijen een verschillend aantal cycli hebben, van 4.000 tot wel 8.000 cycli aan levensduur. Vaak wordt er dan bij vermeld hoeveel % DoD de batterij daarna nog heeft. DoD staat voor Depth of Discharge, simpel uitgelegd: beschikbare batterijcapaciteit. Nieuwere batterijen, zoals onze Dyness Powerbox G2, hebben na 8.000 cycli nog 80% van hun batterijcapaciteit over.
Als je je thuisbatterij dus elke dag een keer laadt en ontlaadt, dan gaat ons systeem minimaal 21,5 jaar mee (8.000 cycli / 365 dagen). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de thuisbatterij op een dag meerdere cycli laat doorlopen. Dit doe je alleen op het moment dat er veel rendement valt te behalen met handel.
Afname capaciteit na laadcycli batterij
Een voorbeeld van meerdere cycli op een dag met fictieve prijzen:
’s Nachts ligt iedereen te slapen. Weinig vraag = lage prijs: Opladen voor 12 cent
’s Ochtends verbruikt iedereen energie bij het opstarten. Veel vraag = hoge prijs: Ontladen voor 22 cent
Overdag schijnt de zon. Veel aanbod = lage prijs: Opladen voor 8 cent
’s Avonds komt iedereen thuis van werk: Veel vraag = hoge prijs: Ontladen voor 30 cent
Op het moment dat de batterij meerdere cycli in een dag doorloopt, betekent dit dat de batterij minder lang meegaat in jaren, maar ook dat de batterij meer rendement maakt. Een goed Energy Management Systeem doet dit namelijk alleen als er genoeg geld te verdienen valt.